Historia kuchni francuskiej

Przez Agnieszka
Historia kuchni francuskiej

Historia kuchni francuskiej, zgodnie z konwencjonalną mądrością, rozpoczęła się w XVI wieku za panowania króla Franciszka Pierwszego. Rozpoczęła się w XVI wieku za panowania króla Franciszka Pierwszego. W tym czasie rozwinęła się tak zwana „kuchnia burżuazyjna”, która obejmowała zarówno wyrafinowane dania arystokratyczne, jak i obfite, proste przepisy ludowe.

Mieszczaństwo przywiązywało dużą wagę do jedzenia. Obiad składał się zazwyczaj z:

  • Przystawek;
  • Pierwszego dania (zupy i buliony);
  • Dania głównego: mięsa, ryb;
  • Deseru: owoce i różne sery.

Szlachetni obcokrajowcy i francuscy arystokraci doceniali paryskie restauracje, w których mogli delektować się smakiem złożonych i niezwykle drogich potraw przygotowywanych przez słynnych szefów kuchni.

Wraz z nadejściem złotego wieku Francji – XVIII wieku – kraj ten stał się wyznacznikiem trendów w modzie i kuchni, którym pozostaje do dziś.
Ludwik XIV
Zdjęcie dzieje.pl
Ludwik XIV, Król Słońce, wprowadził całe rytuały serwowania różnych potraw. Pod jego rządami Francuzi zaczęli jeść więcej sałatek i różnorodnych deserów.

Szefowie kuchni z Francji zawsze cieszyli się większym szacunkiem niż ci z innych krajów. Od profesjonalnych szefów kuchni oczekuje się nie tylko przygotowywania nienagannych potraw, ale także wiedzy na temat serwowania i opanowania najdrobniejszych aspektów serwowania.

Do legendarnych nazwisk należą: Karema, Escoffier, Savarin, Dugleret. Nie tylko podbili smakoszy swoją sztuką, ale także odcisnęli swoje piętno na historii w postaci książek kucharskich.

Charakterystyka kuchni francuskiej

Charakterystyka kuchni francuskiej
Zdjęcie lithub.com
Historia i charakterystyka kuchni francuskiej to raczej temat na rozprawę doktorską niż krótki artykuł. Niemniej jednak chcielibyśmy podkreślić najważniejsze punkty.

Można dokonać następującej klasyfikacji:

  • cuisine regionale – regionalna kuchnia francuska – w zależności od regionu Francji, składu potraw, niuansów przygotowania, np. w Prowansji preferowane są aromatyczne zioła, a w Burgundii rozpowszechnione są metody gotowania mięsa i drobiu w winie;
  • cuisine bourgeoise – zwykła kuchnia – zwykła kuchnia dla mieszkańców Francji, charakteryzująca się wykorzystaniem chudego mięsa oraz świeżych warzyw i owoców, dużą liczbą różnych sosów, sałatek, wielu rodzajów sera;
  • haute cuisine – restauracyjna, wyrafinowana i wyrafinowana kuchnia dla nielicznych wybranych.

Niezależnie od preferencji regionalnych, kuchnia francuska charakteryzuje się wykorzystaniem wyłącznie świeżej żywności:

  • używanie wyłącznie świeżych produktów;
  • zachowanie jagnięciny, cielęciny i kurczaka;
  • unikanie produktów mlecznych z wyjątkiem sera;
  • używanie szpinaku, wszystkich rodzajów kapusty, bakłażanów, karczochów, szparagów, porów;
  • przygotowywanie dań rybnych z koniakiem i winem.

Najpopularniejszym francuskim daniem

foie gras
Zdjęcie foiegrasgourmet.com
Cuisses de grenouille są żabie udka. Żaby hodowane są na specjalnych farmach. Udka są smażone lub gotowane na parze. Warto zauważyć, że żaby były pierwotnie spożywane przez rolników, ponieważ nie było innego dostępnego pożywienia.

Foie gras – pasztet z gęsich wątróbek. Pasztet z wątróbek gęsich (rzadziej kaczych). To pyszne danie podawano na ciepło lub na zimno. Do przygotowania używano wątróbki ptaka hodowanego w specjalnych warunkach – bez ruchu.

Bouillabaisse – Bouillabaisse lub ucho marsylskie. Zupa rybna była przygotowywana z resztek połowu rybaków i mogła zawierać wszelkiego rodzaju owoce morza: ryby, krewetki, mątwy, ośmiornice.

Soupe à l’oignon gratinée – zupa cebulowa. Kolejne danie wywodzące się z przepisów biedoty. Smaczna, pikantna zupa z cebuli, sera i grzanek w bulionie mięsnym była popularna wśród wszystkich klas ludności. Historia rozwoju kulinarnego zna wiele takich przykładów.

Croissant. Croissanty z lekkiego ciasta francuskiego z różnymi nadzieniami stały się symbolem paryskiego śniadania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cheznicholas.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.